Hillary


perustiedot

Suomalainen puoliverinen (FWB), tamma, synt 16.05.2019
0-vuotias, 153cm, voikko (ee/Aa/nCr)

yleispainotus, KO helppo A RE 110cm

VH19-031-0194, #PKK3155
kasvattaja J. Rönndal
omistaja Inkeri Johansen (VRL-10595)


kuvagalleria


saavutukset ja arvonimet


historia ja luonne

Hangossa vietettiin kesän ensimmäisiä hellepäiviä, kun Hillaryn emä päätti varsoa. Hillary oli pitkien suunnitelmien ja kaavailujen tulos; oikea tarkan jalostuksen huipentuma. Tammalle oli valittu täydellinen ori, joka synnyttäisi täydellisen varsan, joka toimisi uutena kultakimpaleena suomalaisen puoliverisen jalostuksessa. Simple as that.

Ja olihan se kyllä kaunis. Ihmiset huokailivat ihastuksesta nähdessään siron, voikon läsipään, joka pienestä pitäen osoitti lahjoja lajiin jos toiseenkin. Kasvattaja oli pakahtua ylpeydestä.

Hillaryn varttuessa kohdattiin ongelma: se ei kasvanut. Vanhempien ollessa liki 170-senttisiä voitiin olettaa varsan venähtävän samoihin mittoihin, vaan ei. Parivuotiaana näyttelyissä mitattu 153 senttiä oli ja pysyi. Kasvattaja sai soiton toisensa perään, kuinka astutusvarauksia peruttiin. Kukaan ei halunnut varsaa ponista. Lopulta oli pakko repiä pelihousut.

Myydään! Kiva, viisivuotias, voikko fwb-tamma, lajiin kuin lajiin -- kotiin kuin kotiin, nopeilla kaupoilla! Hintapyyntö 3500€.

Minä tartuin ilmoitukseen. Halusin hevosen, ja ajattelin, että joko tämä hevonen oli se oikea tai sitten ilmoitus ja hinta olivat aivan liian hyvää ollakseen totta. Ajoin Hankoon samana iltana, koska mulla oli tapana toimia nopeasti.

“Vähän se on tuollainen pieni ja mitätön”, kasvattaja totesi ensisanoikseen ja vilkaisi sitten mua päästä varpaisiin. Mun 145-senttinen varteni tuijotti takaisin kädet puuskassa ja kulmat koholla kysyvästi. “Mutta kyllä siitä ihan kelpo harrastekaveri tulee vielä”, mies jatkoi sitten raapien niskaansa.

Ja kyllähän siitä tulikin.

Hilla on utelias hölmö, jonka on pakko tunkea nenänsä jokaiseen koloon ja tutkia uudet ihmisetkin läpikotaisin. Se on melkoisen eloisa tapaus, joka olisi koko ajan menossa ja säheltämässä, jos saisi itse päättää, ja loukkaantuu, jos (kun) ei saa. Mielensä osoittaminen mököttämällä ja luimimalla ei olekaan mitenkään tavatonta tätä hevosta komennettaessa. Hilla tarvitsee napakan, varman käsittelijän, joka kuitenkin ymmärtää, että mitään pahaa tamma ei tahallaan tee.

Lauman pahnanpohjimmaisena elämänsä ensimmäiset vuodet viettäneenä on vähän ihme, että Hilla rakastaa muita hevosia ja tarvitsee aina seuraa. Se menee paniikkiin, jos joutuu talliin, tarhaan, hevoskoppiin, maneesiin, ihan mihin tahansa yksin. Hilla on mielellään kaikkien kaveri, mutta kaikki eivät jostain syystä ole mielellään sen kavereita. Tämän seurauksia ovat rikkinäiset loimet, puremajäljet selässä ja omistajan kuihtuva lompakko.

Ratsuna Hilla on pahimmillaan häseltävä, pää pystyssä jännittyneenä kulkeva ponimainen kipittäjä, joka keskittyy kaikkeen muuhun paitsi ratsastajaan selässään. Mikäli myös ratsastaja jännittää, on katastrofi valmis. Hilla vaatii paljon tekemistä ja taivutteluja rentoutuakseen ja toimiakseen kunnolla, sekä liikkuakseen rehellisesti oikein päin myös takaosaa käyttäen. Tamma ottaa helposti nokkiinsa ja jännittyy, jos ratsastaja ei tiedä, mitä tekee, ja työskentely on päämäärätöntä suhausta. Parhaimmillaan Hilla on oikein yritteliäs, rennosti liikkuva ja motivoitunut treenikaveri, jolla on kyllä potentiaalia vaikka mihin.

Isänsä tyttärenä Hilla syttyy esteradalla ja hyppää sukunsa tapaan hyvällä tekniikalla laukaten matkaavoittavasti eteen. Se on kuitenkin vähän arkajalka, mitä tulee erikoisiin esteisiin tai väleihin, ja tarvitsee ratsastajalta rohkaisua. Kieltämisestä tulee Hillalle helposti huono tapa. Jos se onnistuu kieltämään yhdelle esteelle enemmän kuin kaksi kertaa, voi olla varma, että siitä ei kuluvan vuoden puolella yli päästä.

Sellainen se on. Pienen omistajan pieni ja mitätön hevonen. Yhdessä taas aika lyömätön pari.


suku

i. Victor
evm | 167cm vkk SWB
ii. Kashmire IV
evm | 170cm rt KWPN
iii. Afterglow
evm | 168cm rn KWPN
iie. Chantilly v.d. Cinnamon
evm | 164cm rtkm KWPN
ie. Humtine Heath
evm | 165cm vkkkm SWB
iei. Charmed Caspar
evm | 166cm vkk sb SWB
iee. Etheria
evm | 165cm rnkm SWB
e. Harriet
evm | 166cm rtkm trak
ei. Revolutionary
evm | 165cm rnkm trak
eii. Artemis
evm | 163cm rn trak
eie. Vienna
evm | 162cm rtkm trak
ee. Snow Blossom
evm | 160cm rt trak
eei. J.B. Mission
evm | 172cm m trak
eee. Noble Sparkle
evm | 161cm rn trak

kilpailukalenteri

PKK

Kutsu | Puoliverivarsat | 20.6.2019 | HY | tuom. Anne


varusteet ja hoito-ohjeet

♥ Sateella sadeloimi, kovalla tuulella tai kylmällä ilmalla alle villaloimi
♥ Toppaloimi aina pakkasella, sään mukaan tallitoppis voi jäädä alle
♥ Tallitoppaloimi aina pakkasella sisällä, klipattuna tai paukkupakkasilla villaloimi alle
♥ Talvisin alku- ja loppukäynteihin villaloimi
♥ Tarhataan ilman riimua!
♥ Jalat kylmättävä hyppäämisen jälkeen

Varusteista kiitos Stjärnesands hästeri, Kreivitär, Hemsbury Saddlery, Takakujan tallipuoti, Equestrian PRO ja Sokka Luxuries!


KYSEESSÄ ON VIRTUAALIHEVONEN

ulkoasu © Tuntematon Potilas
kuvat © e., varsakuvan tausta © szuzi
luonne ja sukuselvitys © e.