Teimlo Blodeufain Siân


perustiedot

† Kuollut 24.11.2020

welsh mountain-tamma synt 03.05.2013
115cm perlinonpäistärikkö

kouluponi, tasoltaan helppo A

kasvattaja Miia (VRL-10864)
omistaja Ella-Amalie Johansen Storvik (VRL-10595)


luonne

Blondi saattaa olla maailman kaunein ja suloisin poni, mutta sen täydellisen silkoinen ulkokuori kätkee kuitenkin taakseen todellisen poninpirulaisen. Se on vilkas, vauhdikas ja neitimäisen herkkä, eikä missään tapauksessa mikään ideaali lastenratsu. Tallissa Blondi käyttäytyy sievästi niin kauan, kun läsnä on kokenut käsittelijä, josta poni pitää. Sellaisetkin harvinaislaatuiset ihmiset saattavat saada tamman vilauttelemaan katalasti hampaitaan, jos sattuvat koskemaan paikkoihin, joista arvoisa neito ei pidä. Satulavyön kiristäminen saa joka kerta aikaiseksi yhtä näyttävän mielipahanilmaisun: Blondi viskelee päätään, pyörittelee silmiään, luimistelee korviaan ja potkii takasillaan mahansa alle.

Ratsastaessa pikku ruutitynnyri on ainakin eteenpäinpyrkivä ja toisinaan myös ylöspäinsuuntautunut. Blondi osaa heittää kaikista kieroimmat pikkuponinpukitukset. Luojan kiitos se osaa myös liikkua palkitsevan kauniisti, kun sitä ratsastetaan oikein ja ponin mieliala ja tähtien asento on kohdillaan. Vähitellen poni on alkanut muovautua miellyttävämpään ja tasaisempaan suuntaan, mutta se vaatii säännöllistä liikuntaa ja läpiratsastusta pysyäkseen nahoissaan ja nöyränä. Blondi on ponteva esteratsu, joka voisi suoriutua kokoonsa nähden suuristakin esteradoista, ellei olisi niin pahuksen omapäinen. Pikkuponi tekee esteradalla mielellään omia ratkaisujaan, jotka johtavat joko kamikaze-loikkiin tai viimehetken kieltäytymisiin.

Vieläkö haluat lähteä kokeilemaan onneasi maastoretkelle Blondin tapaan? Ennen kuin sen teet, kuuntele varoituksen sanaa: pienillä koivilla pääsee painelemaan hyvin lujaa ja tekemään vikkeliä käännöksiä, jos jossakin rasahtaa. Blondin kanssa maastoillessa kannattaa muistaa, ettei maisemien katselu ja ponin selässä matkustelu tule kysymykseenkään. Jos mielii palata tallille yhtä matkaa ponin kanssa, sille tulee tarjota paljon tehtäviä, joihin keskittyä, kuten pohkeenväistöjä ja siirtymisiä.

Tarhassa Blondi on pienestä koostaan huolimatta ehdoton kuningatar. Sen tarhakaveri, newforestinponitamma Bee, alistuu kiltisti pikku primadonnan pompoteltavaksi, ja sekös pitääkin vaalean hirmuhallitsijan tyytyväisenä. Kun Blondi ei esittele tarhassa parasta show-raviaan ja lennokkainta pukkilaukkaansa, se seisoo keskellä aitausta katselemassa ympärilleen viileän ylhäisesti pannen tarkasti merkille kaiken, mitä sen valtakunnassa tapahtuu.


suku

i. Morcant Teimladau
wA, mvkko sb, 119cm
KRJ-II, VWY-II
ii. Morcant Trahaearn evm
wA, mvkko, 119cm
iii. Ceiliog Rhedyn Twedwr evm
wA, perl, 118cm
iie. Ar Goll Yfanwy evm
wA, prn, 116cm
ie. Hagne Hiraeth evm
wA, m sb, 115cm
iei. Casineb evm
wA, m, 117cm
iee. Hagne Hyledd evm
wA, rtpäis sb, 114cm
e. Gwilym Blodeuo Rhae
wA, crempäis, 116cm
KRJ-II, YLA2, VWY-II
ei. Dod o Hyd Brynmor evm
wA, vkkpäis, 117cm
eii. Colli o Bevis evm
wA, vkk, 117cm
eie. Gyda Oed Taffy evm
wA, rtpäis, 116cm
ee. Gwilym Blodau Rhiannon evm
wA, cre, 115cm
eei. Rhydderch Gryf Cadman evm
wA, perl, 118cm
eee. Tylwyth Teg Wysandra evm
wA, vkk, 111cm

Blondin isä, Morcant Teimladau, oli ryhdikäs ja komea mustanvoikko welsh mountain -ori, joka syntyi Isossa-Britanniassa Morcantin kasvatustilalla. Morcant Welshin ponit ovat tyypillisesti niittäneet mainetta kansallisissa rotunäyttelyissä. Suurine merkkeineen persoonallisen näköinen Teimladau, jota kutsuttiin orin kotitallilla Ladaksi, menehtyi 13-vuotiaana. Ori ehti tehdä menestyksekkään kilpauran sijoittuen 40 kertaa KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa. Teimladau jätti jälkeensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on jo ehtinyt jatkaa sukua eteenpäin.

Blondin emä on sievääkin sievempi cremellonpäistärikkö Gwilym Blodeuo Rhae, joka on Morcant Teimladaun tapaan brittiläissyntyinen. Gwilym Welshin kasvattama tamma on laatuarvostelumenestyjä, jolla on kolme jälkeläistä. Rhaeksi kutsuttu tamma on moninkertainen isoäiti ja tytärtään tasaluonteisempi. Kiima-ajan kiukuttelua lukuunottamatta Rhae on kiltti käsiteltävä ja ratsuna se on lastenkin käsiin sopiva poni, joskin saattaa erityisesti kisatilanteissa olla säikky. Jos Rhaeta seuraa esteradalla, on vaikea uskoa, että kyseessä on pääasiassa varsin pätevän esteponin, Blondin, emä - Rhae tuskin ylittää kavalettiakaan kuin ronskisti patistettuna!


kuvagalleria


KYSEESSÄ ON VIRTUAALIHEVONEN

ulkoasu © Tuntematon Potilas
otsikkokuva © Lynn
luonne ja sukuselvitys © Lynn